De volle parkeerplaats verraadt het al; het is druk in De Voorste Venne! Jong en oud is afgekomen op ‘Komt Dat Zien’, het programma waarmee de drie hoofdgebruikers van het pand laten zien wat ze gezamenlijk in huis hebben. De kruisbestuiving werkt; bezoekers die maar even wilden komen blijven de hele middag hangen. Het bruist hier!

Buiten bij de ingang hoor je de muziek al. Een vader die net voor mij met kinderwagen naar binnen gaat krijgt vriendelijk een foldertje in de hand gedrukt met een uitgebreid overzicht wat er allemaal te beleven is vandaag. Gericht op zoek gaan naar wat je interesseert kan, maar zomaar wat rondlopen en je laten verrassen kan ook en is net zo leuk! Mijn aandacht wordt getrokken door de zangeres in het cultuur-café. Ze blijkt Hanneke te heten en haar zang wordt door haar docente op de piano begeleid. Ik hoor dat ze pas drie zanglessen heeft gehad. Wat een lef om hier dan te staan voor al die mensen. En; wat zingt ze al goed! 

Deze binnenkomst blijkt representatief voor de rest van de middag, want wat word je overal verrast en vermaakt. Werkelijk alle hoeken en gaten van het gebouw zijn gevuld met voorstellingen, workshops, optredens en doe-activiteiten. Kinderen kunnen middels een vossenjacht op zoek naar fantasiefiguren en zo het gebouw verkennen, met daarin natuurlijk de nieuwe bibliotheek. Hebben ze de schilder, de prinsessen en de schoonmaakster eenmaal gevonden dan levert de volle stempelkaart een mooie traktatie op aan de bar. 

“KIJK DAN, DIT KUN JE GEWOON ZELF MAKEN!”

Jong en oud kan in alle hoeken van het gebouw met aan de slag met verschillende activiteiten en kennismaken met divers aanbod. Zo kan je bij keramiek, grafiek, kinderatelier, muziek, dans, toneel en leerbewerken door de open lessen geïnspireerd worden en worden er de hele dag de mooiste dingen gemaakt. De interesse voor de lezing over het gebouw is overweldigend en Boekie Big is spekkoper; hij krijgt de mooiste verhalen voorgelezen! In de foyer worden spelletjes gespeeld, van bridge en koersbal tot bordspel Mycelia. Het werken met textiele materialen in het café oogst veel bewondering en informatie over de digitale wereld is te vinden bij het IDO en de computerinloop. Het is overal aan de lopende band gezellig druk. 

De Vennezaal is de plek voor de grotere optredens. Het eveneens grote publiek ontvangt de koren en dansers met veel enthousiasme. Terwijl ik naar de pop-up tribal dansgroep zit te kijken komt er een meisje naast me zitten. Ze bekijkt de dansers heel aandachtig. Ik vraag of ze ook iets gedaan heeft hier, en jawel, dat heeft ze! Ze heeft boeken geleend. Met dat ene zinnetje verwoordt ze precies de meerwaarde van deze prachtige plek; je komt voor het één en maakt, heel vanzelf, kennis met alle andere dingen die in het gebouw te doen en te zien zijn. 

En alles wat er tijdens ‘Komt dat zien!’ te zien en te beleven was, is gewoon in de reguliere programmering van de drie hoofdgebruikers terug te vinden. En zo heeft de gemeente een unieke, bruisende plek gecreëerd waar iedereen kan ontmoeten, kan leren en zich kan laten inspireren!

KADER
Het door Anton Pieck ontworpen pand ‘de Voorste Venne’ heeft, met de intrek van de bibliotheek, zijn definitieve vaste bewoners eindelijk onder één dak. Kunstencentrum ‘het Pieck’ nam enige jaren geleden al haar intrek in het gebouw waarin o.a. een theaterzaal, feestzaal en cultuurcafé gevestigd zijn.