Het Groot Dwergonisch Mannenkoor

Het Groot Dwergonisch Mannenkoor behoeft in Drunen en verre omgeving geen introductie meer. Bij veel festiviteiten zijn ze graag van de partij. Of dat nu op Koningsdag is, op een festival in de buurt op een platte kar, bij goede doel wandeltochten, carnaval in zorgcentrum Zandley of zomaar op een terrasje  

Van enige afstand hoor je de ruim vijftig mannenstemmen en hun meeslepende liedjes al. Vooral in het Nederlands, maar soms ook een beetje Duits of Engels. Liedjes van Ramses, Boudewijn en Hazes. Maar ook van Borsato, de 3J’s, Jan Smit of een zelf geschreven lied. Stuk voor stuk juweeltjes, waar het publiek vaak massaal spontaan gaat meezingen.

Het plezier in het samen-zingen is voor de mannen steeds hun belangrijkste drijfveer en inmiddels is er een behoorlijk uitgebreid repertoire (zie Repertoire). In de afgelopen jaren organiseerden zij al vele Oevertuures en meezingfeesten, waar soms in twee dagen wel 1500 bezoekers geteld werden.  Telkens weer wordt daarbij het publiek als vanzelf aangestoken door het enthousiasme van de zangers en de dirigerende leiding van Willem Klerkx. Sinds kort heeft Ton van Baest met verve het zwaaistokje van hem overgenomen.

In 2019 vierden ze inmiddels hun 20-jarig jubileum met een uniek groots meezingfeest in combinatie met de 60-rockband The Indeps; in de Voorste Venne in Drunen, waarbij ze naast hun eigen Nederlandstalig repertoire, zelfs in hun beste Engels popliedjes uit de jaren 60 en 70 ten gehore brachten. En ook daarin ging het duizendkoppige publiek graag luid meezingend met hen mee, dankzij de ondertiteling op grote tekstschermen. (zie Optredens en foto’s)

Repetitie schema

GDM

1 x per 2 weken op zondag | Theaterzaal

van 10:00 uur tot 12:00 uur

 

Repetitie schema

Historie

Onder  het mom “Vocale carnavalsverrijking” bericht het Brabants Dagblad  van de oprichting van het Groot Dwergonisch Mannenkoor op 20 september 1998.  “Dwergonisch” is  een verwijzing  naar de naam van Drunen in carnavalstijd.                                                      

(Mede-)oprichters Piet van der Bruggen en Martin Broeren vertellen daarin over het ontstaan en de plannen van dit koor. Tijdens de Boerenbruiloft, een jaarlijkse traditie als opwarmer voor het Carnaval in Drunen en Elshout,  van 1997, was er een koor gevormd dat liedjes zong, die speciaal voor die gelegenheid waren geschreven. De reacties op deze “eenmalige” gebeurtenis waren zo enthousiast dat een voortzetting snel beklonken werd.

In den beginne waren daar 16  stoere kerels die zich met een carnavalsorkest tijdens het Dwergonisch liedjesfestival op 28 november van dat jaar  als Het Groot Dwergonisch Mannenkoor presenteerden. “Wij willen graag Nederlandstalige, voornamelijk oude Hollandse liedjes gaan zingen, waarbij het plezier voorop staat”, aldus Martin destijds.

Website van GDM